![]() |
|
Tidligere huse i Pårup og Korup på Fyn Forleden var jeg taget en tur tilbage til fortiden. Sådan cirka 47 år. Tilbage for se på nogle af de huse, som enten jeg eller hele familien har boet i, mens vi var i Pårup og Korup på Fyn.
Tiden blev med ét skruet tilbage til
perioden fra 1969 til 1996, hvor vi forlod vores fødeø for at
bosætte os i Grindsted i Jylland. Først husene i Pårup:
SIRIUSVÆNGET
15
JUNOVÆNGET 4
Jeg husker ikke helt hvorfor, vi kun boede på Siriusvænget i et par år for at flytte til Junovænget i det samme kvarter. Der var dog to badeværelser og der var også en muret dobbelt carport og det var fint, da jeg fik bil i 1975. Huset ligner helt sig selv - ikke meget forandret på de mange år.
MUSVÅGEVEJ 55
Efter cirka otte år på Junovænget flyttede jeg i omkring 1978 hjemmefra. Jeg brugte min børneopsparing til udbetalingen på et hus og købte enderækkehuset Musvågevej 55 i Pårup. I det første års tid sammen med en pige, men det gik ikke, men derefter gik der fester i massevis i den. Carporten, som jeg byggede i 1979 står der endnu og hoveddør og bryggersdør er det samme. Ellers er der ikke meget tilbage af det hus, jeg kendte. Det var også i den tid, at jeg lærte Karin, der boede på Musvågevej 33, at kende.
MUSVÅGEVEJ 33
I påsken 1981 mødte jeg Karin og samme år satte jeg Musvågevej 55 til salg og flyttede hen til Karin i nummer 33. Vi fik bygget carporten, som står der endnu. I 1982, da vi fik Kim, blev rækkehuset for småt og det blev sat til salg. I dag ser huset noget slidt ud.
ØRNEVEJ 4 Vi købte det store J.P. Koch enderækkehus på Ørnevej 4 i 1982. Det blev til nogle rigtig gode år her. Jeg byggede carporten, som står der endnu og indvendigt fik jeg lavet et ekstra værelse. Garagen var - før vores tid - blevet til bryggers og det var rigtig dejligt med så stort et bryggers. Det ene pæretræ ved gavlen lever endnu og den nuværende ejer fortæller, at træet stadig giver masser af pærer hvert år. Og så sagde han, at det faktisk var smedejernslågen, som de faldt for ved huset. Den er fremstillet af smede ved J.P. Koch. Vi flyttede derfra i 1989. Så husene i Korup:
RÅDYRLØKKEN 17D
Vi flyttede fra Pårup til Korup i 1989. Det var i en helt ny andelsbolig, som vi købte inden det var opført. Set i bagklogskabens ulidelige klare lys, så var det noget af et fejlskud. Huset var fyldt med fejl og mangler og der skulle hele tiden repareres på det. Og så skulle alle udvendige ændringer godkendes af andelsboligforeningen. Det kunne vi ikke leve med i længden, så vi satte det ret hurtigt til salg. Desværre fik vi det først solgt i 1992. Men vi var lykkelige for at slippe af med det og enige om, at vi aldrig mere skulle bo i en andelsbolig. Jeg nåede at bygge en carport og et redskabsskur bag ved. Det er der endnu og det hele ligner sig selv - omend noget slidt.
BYNKEVÆNGET 4
Parcelhuset på Bynkevænget 4 i Korup var noget af et drømmehus i forhold til andelsboligen på Rådyrløkken. Her befandt vi os rigtig godt og vi var meget kede af at skulle sælge det, da jeg havde fået job på JydskeVestkysten i Grindsted i 1996. Huset har siden fået en tilbygning, nyt tag og døre og vinduer. Sjovt, at klinkerne i indkørslen ikke er blevet skiftet ud. De sten, som Kim og jeg hentede på Kalørvej ligger stadig i midten af de baner. Og husnummeret "4" i messing, som jeg lavede, sidder stadig på muren. Vores huse i Grindsted i Jylland Vi forlod Fyn i 1996, da jeg fik arbejde som journalist på dagbladet JydskeVestkystens redaktion i Grindsted. Det var noget af en omvæltning på mange måder at flytte til Jylland. Ikke mindst sproget var lidt af en udfordring i begyndelsen. Det første hus vi købte lå i Sydbyen i Grindsted. SØNDRE BOULEVARD 313
Vores første hus i Grindsted lå i Grindsteds sydby, som syntes var den mest attraktive bydel med idrætshal, fodboldbaner, skole, svømmehal, bowlingcenter, minigolf og ikke langt til centrum. Haven på Søndre Boulevard var anlagt således, at der var blomster fra det tidligste forår til det sene efterår. Selve huset var rigtig fint, men det havde den mangel, at der kun var et toilet. Da vi flyttede ind var der græs i forhaven, hvor der i dag er lagt fliser over det hele. Vi fortrød senere, at vi ikke var blevet i det hus. SØNDERVOLD 126
Vi var ellers glade for at bo på Søndre Boulevard, men en dag var vi ude og gå en tur rundt om Engsøen. Der var et prøvehus, som ejendomsmægler Erling Nielsen lokkede os ind i. Der var to badeværelser og to separate afdelinger - en til børn og en til voksne. Det kunne vi bare ikke stå for, så vi blev enige om at bygge et hus på den ledige grund på Søndervold, som vi fandt ret hurtigt. Det blev tømrer- og snedkermester Jørgen Madsen, der fik totalentreprisen på huset. Desværre kneb det med at få solgt huset på Søndre Boulevard, så i et halvt års tid havde vi to huslejer. Det var noget hårdt. RIBERSVEJ 28
Huset på Søndervold var rigtig dejligt, men vi trivedes ikke med den grundejerforening, som vi var tvunget til at være med i. Vi var dybt uenige med de øvrige beboere om, hvordan pengene skulle bruges, og til sidst så vi ingen anden udvej end at sælge huset. I stedet fandt vi huset på Ribersvej 28 i Østbyen i 2007, som er på 138 kvadratmeter og fra 1978. Her har vi efterhånden fået lavet huset således, at det næsten er vedligeholdelsesfrit. Det samme er haven, hvor det nærmest kun er hækkene, der skal klippes en gang om året. Græsset sørger robotten "Roberta" for. I dag kunne vi godt bruge noget, der er lidt mindre, men vi kan jo ikke finde noget, der ikke er dyrere at bo i, så indtil videre bliver vi, hvor vi er. |